2010-09-23 Kokia vieno cento masė?

Sakysite, žinoma, kad 0,83 g, nes taip paskelbė Lietuvos bankas. Taip, būtent tokios masės vieno cento monetos turėtų patekti į apyvartą iš Lietuvos monetų kalyklos. Tačiau gerai pagalvojus, turėtų kilti mintis, kad monetos masė šiek tiek mažesnė, nes, besitrindama kišenėse, piniginėse, įvairiuose sąlytį su monetomis turinčiuose aparatuose, ji nuolat dyla. O gal priešingai, nuo sąlyčio su įvairiomis chemiškai aktyviomis medžiagomis (pvz., pirštų prakaitu ir nešvarumais, ore esančiu deguonimi) monetos paviršius pasidengtų papildomu aliuminio junginių sluoksniu ir jos masė padidėtų?
Atsakymą į šitą klausimą gali pateikti eksperimentas. Taip ir padarė mano tėtis. Jis nusinešė maišą monetų, tiksliau – lygiai 3000 vieno cento monetų, į du skirtingus prekybos centrus ir pasvėrė jį kontrolinėmis svarstyklėmis.
Rezultatai esti tokie:

  • parduotuvė numeris vienas: visų monetų masė – 2475 gramų, vienos monetos masė:
    m=2475/3000=0,8250 g
  • parduotuvė numeris du: visų monetų masė – 2480 gramų, vienos monetos masė:
    m=2480/3000=0,8267 g

Abiem atvejais monetos masė pasirodė esanti mažesnė, nei skelbia Lietuvos Bankas. Žinoma, tokie matavimai yra pakankamai grubūs, norėtųsi juos pakartoti su laboratorinėmis svarstyklėmis.

Šis įrašas priskirtas Tinklaraštis kategorijai. Išsisaugokite ilgalaikę nuorodą.

2 atsakymai į 2010-09-23 Kokia vieno cento masė?

  1. Vytautas sako:

    Parašiau į LB, užklausiau šį ir kitą labai rūpimą klausimą – kiekgi nukaldinta vieno cento monetų nuo 1991 metų? Kai atsakys (jei atsakys), paskelbsiu.

  2. romas sako:

    Ar LB skelbiama informacija, kad monetos masė yra 0,83 g, yra tiksli? Gal tik apytiksliai jie deklaruoja šią masę. T. y. ar Lietuvos monetų kalykla garantuoja 1 ct monetos masę 0,83 g? Gal tokia paklaida, suprantama į mažesnę pusę, yra leidžiama? Kiek pamenu SSSR žalvario monetos buvo tikslesnės masės…